De Tuin

Hof ter Weyden ligt in de Voorkempen, op een boogscheut van de Kalmthoutse Heide en het Arboretum in Kalmthout. Het ligt temidden van de weiden van “de Wildert”, vlak naast de kleine Aa. De meanders van deze kleine rivier, het steken van turf in de middeleeuwen en de bewerking door landbouwers door de eeuwen heen hebben het landschap in de omgeving bepaald.

De landelijke tuin van Hof ter Weyden bedraagt 4 ha. Men vindt er verschillende mooie bomen zoals een uitzonderlijk grote witte moerbij, een moeraseik, een albinia, een tulpenboom alsook meerstammige vleugelnootbomen en moerascypressen. De dreef met natuurlijke canadese populieren is een echte blikvanger. De boomgaard heeft verschillende hoog- en laagstammige varieteiten. Er zijn mooie tuinkamers en verschillende borders, waarvan een van 100m, hertekend door de bekende tuinarchitecte Dina Deferme. Ook de vijver is omgeven door borders. Tenslotte is er een wild stuk bos. De weiden, paarden en paardeninfrastructuur zijn geintegreerd in de tuin.

In 2015 kreeg Hof ter Weyden een aantal aanbevelingen om de biodiversiteit op het domein te vergroten. Verschillende kasten voor vogels en vleermuizen werden geplaatst en een aantal inheemse planten werden uitgezet, waaronder gagel waarnaar het vlakbij gelegen Gageltjes-pad refereert. De locale tuinarchtecte Ilse De Schuyter integreert een aantal aanbevelingen in de beplanting van de tuin en helpt met verdere aanpassingen. De tuin wordt onderhouden door de firma Cools uit Essen, de vijver door ‘t Lelieblad uit Kalmthout.

Hof ter Weyden is lid van Open Tuinen van België, een organisatie gesponsord door Hare Majesteit Koningin Paoloa en is een stopplaats van verschillende fietstochten zoals de vroegere jaarlijkse Pruuverkesroute georganiseerd van Pasar Essen. De tuin is open op vaste data en na afspraak voor groepen. Een rondleiding, wanneer mogelijk door de eigenaar, duurt ongeveer anderhalf uur en kan gecombineerd worden met uitleg en demonstratie van natuurlijk paardhouden en -rijden. Inkom 5 euro per persoon; drankje in de mooie galerij met zicht op de tuin is mogelijk. De opbrengst gaat naar goede doelen in de gemeente en omstreken, vooral de sociale kruidenier in Essen, ‘t Kabaske. Bezoekers kunnen voor een hapje terecht in de vlakbij gelegen bakkersmolen.